RAW Miody to miody pszczele pozyskiwane w pasiece ApiMiodek i na bieżąco rozlewane w trakcie sezonu w słoiki, tak. Dzięki temu miody te nie muszą być rozpuszczane w zimie przed napełnieniem słoików.
Na rynku są dostępne dwa rodzaje miodów. Jedne są pod postacią płynną, drugie mają konsystencję stałą.
Ten drugi przeważnie jest to miód niepodgrzewany
Nie jest to miód manuka, ale ma podobne właściwości !
Oba rodzaje mają swoje wady i zalety. Do zalet miodów płynnych należy między innymi to, że możemy je przyjmować bezpośrednio lub razem z napojami. Natomiast te miody, które mają stałą konsystencję można bez problemu rozsmarowywać na chlebie, co zwiększy nasz komfort w jedzeniu.
Miody RAW Miody niepodgrzewane są miodami o stałej konsystencji, a także są nierozpuszczalne co powoduje, że zachowują swoją stałą konsystencję przez cały rok. Miód o konsystencji stałej posiada tyle samo składników odżywczych i ma te same właściwości lecznicze co miód o konsystencji płynnej.
Do RAW Miody niepodgrzewane zaliczamy: miód wielokwiatowy, nawłociowy, gryczano-lipowy, gryczany i spadziowy.
Miody RAW Miody niepodgrzewane nie są droższe od swoich odpowiedników pod postacią płynną – ceny mniej więcej się ze sobą pokrywają, dlatego warto jest dla odmiany kupić czasami miód o konsystencji stałej.